logo eNewsroom
Andrzej Hałasiewicz
Przewodniczący Rady Programowej Fundacji na Rzecz Polskiego Rolnictwa FDPA
enewsroom.pl
Bezpośredni link do filmu
Kliknij, aby skopiować do schowka.

Polscy rolnicy odnieśli ogromny sukces w Unii Europejskiej

Przystąpienie Polski do Unii Europejskiej to był bardzo ważny moment, który zmienił polskie rolnictwo. Dopłaty obszarowe czy wszystkie instrumenty wspólnej polityki rolnej zwiększyły dochody rolników. Wraz z wejściem do Unii Europejskiej Polska dołączyła do jednolitego rynku europejskiego. Dzięki temu polscy rolnicy mogli sprzedawać swoje produkty rolne i żywność na rynkach europejskich. Świetnie z tej możliwości skorzystali. Okazało się, że obawy, że polscy rolnicy sobie nie poradzą konkurencyjnie z rolnictwem Zachodniej Europy były nieuzasadnione. Odnieśli oni olbrzymi sukces. Polska jest dzisiaj bardzo ważnym eksporterem żywności, eksporterem netto – co przekłada się na sytuację ekonomiczną rolników oraz na przemysł spożywczy.

– Warto podkreślić, że przed akcesją rolnicy się obawiali, jak to będzie. A okazało się, że są największymi beneficjentami naszego członkostwa. – powiedział serwisowi eNewsroom.pl Andrzej Hałasiewicz, Forum Ekspertów Ad Rem, Ekspertówczłonek rady programowej OEES, Przewodniczący Rady Programowej Fundacji na Rzecz Polskiego Rolnictwa FDPA. – Pokazali jednocześnie, że potrafią z tego członkostwa, z instrumentów wspólnej polityki rolnej dobrze korzystać. Rolnictwo skorzystało tu w kilku wymiarach. Rolnictwo i mieszkańcy wsi – też warto podkreślić, bo te instrumenty finansowe wspierania rolnictwa przełożyły się na dochody mieszkańców wsi. Dzięki temu można było na przykład kształcić dzieci. Niesamowicie rozwinęło się nasze przetwórstwo. To jest kolejny obszar, gdzie skorzystaliśmy z owej renty zapóźnienia. Dokonaliśmy wielkiego skoku technologicznego – wprowadziliśmy najnowsze technologie, które pozwalają przetwarzać żywność. Nasze wyroby mleczarskie doskonale konkurują również z serami francuskimi, co może się wydawać dla niektórych zaskoczeniem. Nasze jogurty można kupić w różnych miejscach na świecie i są znakomite. To pokazuje, że poradziliśmy sobie, umieliśmy skorzystać z szansy i jej nie zmarnowaliśmy – wskazuje Andrzej Hałasiewicz.

REKLAMA
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w twojej przeglądarce.   Zamknij