Szara strefa na rynku alkoholi to 2 mld złotych straty budżetu rocznie
Uregulowanie kwestii prawnych, podatkowych i akcyzowych dotyczących szeroko rozumianych alkoholi w Polsce jest bardzo pożądane. Uzyskany efekt – na co najmniej kilka lat – stabilizacji polityki w tym zakresie przyczyniłby się do produkcji i eksportu polskich produktów. W Stanach Zjednoczonych to właśnie prohibicja przyczyniła się do powstania słynnej mafii chicagowskiej. Nie ma oczywiście żadnych potwierdzonych danych na temat tego rodzaju działalności, ale szacuje się, że 15-20 proc. rynku wyrobów spirytusowych w Polsce to udział nielegalnej, nieopodatkowanej strefy produkcji i dystrybucji.
– Rynek polski jest ustabilizowany, należy jednak szukać możliwości zwiększenia potencjału silnych rodzimych firm przez rozwój eksportu towarów na zagraniczne rynki – powiedział serwisowi eNewsroom Andrzej Szumowski, prezes Stowarzyszenia Polska Wódka – Stabilizacja to także walka z szarą strefą, która wzrasta wraz z wysokością podatków i akcyzy. Dotyczy to przemytu towarów zza wschodniej granicy i wytwarzania bimbru – nielegalnego alkoholu odkażanego ze spirytusu technicznego. Taka sytuacja powoduje, że rocznie około 2 miliardy złotych nie trafiają do budżetu państwa z tytułu podatku akcyzowego. Dla producentów to utrata części rynku, ale także – w przypadku podrabianego alkoholu – uderzenie w dobre imię marek, często promowanych, o wysokiej renomie, które mogą na tym znacząco tracić – dodał Szumowski.