Nowy rodzaj mleka dla chorych na autyzm
Standardowy typ mleka (A1) powoduje, że w procesie trawienia pojawiają się pochodne opioidów, które potrafią przejść barierę krew-mózg. Wywołuje to stan jak po zażyciu środków odurzających. Po przeprowadzeniu badań całego rynku w Polsce, poszukiwaniu mleka, które prawie nigdzie nie było dostępne oraz po rozmowach z naukowcami okazuje się, że można dotrzeć do wielu publikacji naukowych na temat mleka A2. Potwierdzają one, że produkt taki istnieje i można go podawać dzieciom. Wskazują także jaka jest biochemia metabolizmu takiego mleka. Tak powstał pomysł, aby produkować mleko A2 w większej ilości. Oppe zajmuje się wprowadzaniem na rynek mleka w typie A2, które od innych wyróżnia się jednym aminokwasem. W przypadku tego produktu dzieci i dorośli zupełnie inaczej metabolizują mleko.
– Dzieci z zespołem autystycznym inaczej metabolizują mleko A2, a mianowicie do takich składników, które nie są dla nich w żaden sposób szkodliwe – powiedziała swerisowi eNewsroom Małgorzata Haller de Hallenburg, prezes Oppe – Po przeprowadzeniu badań okazało się, że 26 z 200 zwierząt posiada gen A2 i ich mleko może być w przyszłości podstawą diety dla chorych dzieci. W ciągu kilku miesięcy możliwe jest uruchomienie pierwszych dostaw. Chociaż nie będzie go na razie zbyt dużo – bo 40-50 litrów dziennie – jest to zalążek, który pozwoli rozbudować produkcję. Zwierzęta należą do polskiej odmiany bydła objętego ochroną zasobów gatunkowych – krowa polska czerwona, tzw. krasula. W Polsce hoduje się niecałe 3 tysiące sztuk tego gatunku. Na tej podstawie stworzona ma zostać hodowla i uruchomiona produkcja. Polskie mleko A2 może być podawane dzieciom z syndromem autystycznym, ale także ludziom starszym czy z problemami gastrycznymi. To ważne zwłaszcza w czasach, kiedy spożywana żywność ma duży wpływ na nasze zdrowie. Mleko A2 jest obojętne dla naszego organizmu, ponieważ typ ten zawiera stary zestaw genów – dodała Haller de Hallenburg.